browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Chili meg her og chili meg der

Posted by on 28. september 2010
Chili

Cheyenne-chili i bøtter og spann

Fridas foreldre har begynt å dyrke chili i drivhuset, og det er gode nyheter for oss chilielskere. Sist Frida var på besøk i hjembygda kom hun tilbake med en svær pose, og for å få brukt dem opp satte vi i gang et aldri så lite chili-prosjekt. Resultatet er en rekke oppskrifter, delvis funnet på nett og delvis selvkomponerte, som stort sett har vært særs vellykkede.

Chiliene vi fikk var av typen Cheyenne (nei, ikke Cayenne) som jeg, uten at jeg påberoper meg noen som helst form for ekspertkunnskap om emnet, mistenker at hører til arten capsicum chinense. (Korriger meg gjerne dersom du vet bedre.) Denne arten omfatter også mer kjente chilityper som f.eks. Habanero, som jeg tidligere har skrevet om her. Sterke var de ihvertfall, og de passet kjempefint til bruk i disse sausene.

Merk at chilimengdene som står nedenfor er veiledende. Forskjellige typer chili har veldig varierende styrke, og styrken varierer i tillegg veldig med årstidene. Min erfaring er at chilien som selges i Norge generelt er på sitt sterkeste om vinteren. (Det passer jo forøvrig bra – ingen ting varmer som en ordentlig sterk chilirett.) Det er heldigvis ganske lett å prøve seg fram med disse oppskriftene. Ha i litt om gangen og smak deg frem til riktig mengde.

Både sausene og syltetøyet kan helles kokende over på rene syltetøyglass som så forsegles. Da står de seg lenge.

Mango-chilisaus

Mango-chilisausJeg starter med den sausen jeg selv mener ble mest vellykket. Det er en brennhet men meget frisk og god saus som passer til det aller meste. Den oppbevares og serveres kald, men kan brukes til både kald og varm mat.

 • 6 chili (evt. 1 habanero)
 • 1 spisemoden mango
 • ca. 140 g mild sennep (dvs. ca 1.25 dl, eller 1/2 glass Idun mild sennep)
 • 50 g brunt sukker (dvs. ca 1/2 dl)
 • 1/2 dl klar eddik
 • 1 ss karri
 • 1 ss malt spisskummen
 • salt og pepper

Fjern frøene fra chiliene. Skrell mangoen og skjær bort steinen. Ha alle ingrediensene i en blender eller food-processor og kjør til en glatt saus. Smak til med salt og pepper. Surr sausen i en tykkbunnet gryte på sterk varme i 5 minutter, hell den over på syltetøyglass og la den kjøle seg ned.

Tomat-chilisaus

Tomat-chilisausNok en saus som er meget anvendelig. Den kan brukes på brødskiva, som dipp, som salsa i tacoen… kun fantasien setter grenser. Sausen oppbevares og serveres kald, og passer til både varm og kald mat.

 • 6 chili (evt. 1 habanero)
 • 6 tomater (prøv å finne noen som er godt modne, dvs. ikke for lyse i fargen)
 • 2 løk
 • 2 dl klar eddik
 • 70 g sukker (0.8 dl)
 • 1/3 ts salt
 • 1/2 ts knust tørket chili

Ha alle ingrediensene i en gryte og kok opp. La koke i 15–20 minutter. La blandingen kjøle seg ned, hell den over i en blender eller food-processor, og kjør den til en glatt saus. Hell sausen tilbake i gryta og la den småkoke i 30 minutter eller til den får ønsket konsistens.

Aprikos- og chilisyltetøy

Aprikos- og chilisyltetøyDette syltetøyet er supert til f.eks. blåmuggost.

 • 600 g tørket aprikos
 • 2 chili
 • saften av 1 sitron
 • sukker

Legg aprikosene i bløt natta over. Ikke kast bløtleggingsvannet.

Fjern frøene fra chilien og finhakk den. Kok aprikoser og chili under lokk i bløtleggingsvannet til aprikosene blir møre – ca. 15. minutter. Vannet skal akkurat ikke dekke innholdet i gryta. Rør av og til.

La det hele kjøle seg litt ned og hell det over i en blender eller en foodprocessor. Kjør det til en ujevn masse – husk at det skal være litt tydelige fruktbiter igjen. Ha det tilbake i gryta og kok opp. Ha i sitronsaft og smak til med sukker. Vi brukte ca. 150 gram sukker, så dette kan være et greit utgangspunkt. La småkoke under omrøring i 15 minutter til.

Sambal

SambalSambal er en samlebetegnelse på sørøst-asiatiske chilisauser. En liten teskje av denne kan tilsettes i enhver matrett der man ønsker en liten ekstra spiss.

 • 10 sjalottløk
 • 8 chili (frisk)
 • 5 fedd hvitløk
 • 10 små tørkede chili (bløtlegges i varmt vann i noen min.) eller 3 ts chilipulver
 • 2 ts gurkemeie
 • 1/2 sitron
 • 3 ss sukker
 • 1 ts salt
 • olje med mild smak, f.eks. solsikkeolje

Fjern frøene fra den friske chilien. Rasp det gule av skallet på sitronen. Ha sjalottløk, chili (frisk og tørket), hvitløk, sitronrasp og gurkemeie i en blender eller food-processor og kjør det til en puré. Dette går ofte lettere om man tilsetter litt olje.

Varm litt olje i en stekepanne, og surr puréen i ca. 15 minutter. Press saften av sitronen. Tilsett sitronsaft, sukker og salt. Fortsett å surre til blandingen blir mørkere og får en tykk konsistens.

3 Responses to Chili meg her og chili meg der

 1. Frida

  Me har brukt desse sausane til mykje forskjellig. Mangosausen er kjempegod under kalkunskinke på brødskiva og i wraps. Sambalen kan brukast til å setta smak på ris og nudlar, til fiskegryter, i wraps o.s.v. Tomatsausen er også super på brødskiva og til ostesmørbrød, som salsa, i wraps og til pizza. Syltetøyet er like godt til brunost som til blåmugg eller åleine. Det er friskt og best uten så mykje sukker 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.